Werkveld

  • Water

OpdrachtgeverWaterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta)

SamenwerkingTauw, Antea Group, WDODelta

Periode2024 - 2026

HWBP-Verkenning dijkversterking Mastenbroek-IJssel

Door klimaatverandering is extremer weer aan het toenemen. Daarom moet de IJsseldijk aan de noordkant van de IJssel tussen Zwolle en IJsselmuiden versterkt worden. Grotere overstromingsrisico’s kunnen ontstaan tijdens hoogwater van de IJssel in combinatie met opstuwing vanuit het IJsselmeer door een westenwind. In het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) is het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) in 2024 de HWBP-verkenning Mastenbroek-IJssel gestart.

Het project Mastenbroek-IJssel

In de verkenningsfase van het project Mastenbroek-IJssel onderzoeken we de verschillende mogelijkheden om te komen tot een hoogwaterveilig gebied. We werken in deze fase toe naar een voorkeursalternatief. Samen met Tauw en Antea Group verkent Land-iD de alternatieven voor de dijkversterking. Voor Land-iD ligt de focus op het integraal ontwerp, ruimtelijke kwaliteit en participatie.

Onze aanpak

De verkenning bestaat uit drie fasen waarin we de mogelijkheden steeds verder trechteren. In de eerste fase hebben we de bouwstenen (mogelijke alternatieven) voor de dijkversterking samengesteld. In de tweede fase hebben we de alternatieven verder uitgewerkt en beoordeeld op omgeving, techniek, kosten en duurzaamheid. Op basis van de resultaten en inzichten zijn de kansrijke alternatieven samengesteld. Dit is een belangrijke tussenstap op weg naar de laatste fase van de verkenning: het vaststellen van het voorkeursalternatief.

Ruimtelijk kwaliteitskader

Het ruimtelijk kwaliteitskader startten we met een analyse van de ontwikkeling van het IJsseldeltalandschap. De huidige waarden en kwaliteiten zijn in beeld gebracht, voor zowel de dijk als het landschap. Ook zijn de resultaten van een ontwerpatelier over erfgoed en landschap geïntegreerd. Op basis van de inzichten stelden we ontwerpprincipes op en zijn zes karakteristieke deelgebieden voor de dijk gedefinieerd, met elk een eigen identiteit. Bij het opstellen van het kader was het Kwaliteitsteam Dijken Overijssel betrokken.

Integraal ontwerpoverleg

Door middel van periodiek integraal ontwerpoverleg zorgen we ervoor dat gedurende het gehele ontwerpproces de juiste uitwerkingen worden gemaakt en keuzes worden voorbereid. In dit interne ontwerpoverleg brengen we technisch managers en omgevingsmanagers samen, met het doel te komen tot integrale en samenhangende mogelijke alternatieven, kansrijke alternatieven en in de volgende fase het voorkeursalternatief.

Participatie voor informatie en draagvlak

Voor deze verkenningsfase is draagvlak voor de verschillende oplossingen van de waterveiligheidsopgave belangrijk. Daarom hebben we vanaf het begin van de verkenning de omgeving nauw betrokken door middel van ateliers, werksessies en inloopbijeenkomsten. Hiervoor werden bewoners, ondernemers, belangenorganisaties en ambtenaren van verschillende overheden uitgenodigd. De regelmatige samenwerking met de omgeving en de zorgvuldige terugkoppeling zorgen voor helderheid en blijvende betrokkenheid.

Meer weten over dit project?

Samantha Hoogewerf

Samantha Hoogewerf

Rob Stuijt

Rob Stuijt

Emmelie van Ommen

Emmelie van Ommen