In 2024 is de verkenningsfase van project Veilige Vecht afgerond met de bestuurlijke vaststelling van het voorkeursalternatief. Hieraan werkte Land-iD samen met Witteveen+Bos en RHDHV, in opdracht van het waterschap Drents Overijsselse Delta. Met de vaststelling van het voorkeursalternatief is de planuitwerkingsfase gestart. In deze fase werkt Land-iD, samen met de andere twee bureaus, het dijkontwerp nader uit, met daarbij de focus op ruimtelijke kwaliteit en een goede inpassing die recht doen aan het unieke karakter van de Vechtdijk.
Unieke Vechtdijk
In de planuitwerking bouwen we voort op de resultaten uit de verkenningsfase. Vanuit techniek en ruimtelijke kwaliteit ontwerpen we integraal aan een veilige dijk. Daarbij kijken we ook naar waarden als landschappelijke kwaliteit en (cultuur)historie. Dit doen we voor het gehele dijktraject Dalfsen-A28, maar ook voor plekken langs de dijk waar woningen, natuurwaarden of andere objecten vragen om een maatwerkoplossing. We zorgen voor herkenbaarheid, continuïteit én diversiteit van deze bijzondere zanddijk in het karakteristieke landschap van de Vecht.
Beeldkwaliteitsplan
Door de ligging op de overgang van het zandlandschap naar de meer kleiige weidse delta zijn de dijken langs de Vecht uniek. In de verkenningsfase heeft Land-iD een ruimtelijk kwaliteitskader opgesteld, waarin ontwerpprincipes richting hebben gegeven aan het dijkontwerp in de kansrijke alternatieven en het voorkeursalternatief. In de planuitwerking werkt Land-iD het ruimtelijk kwaliteitskader nader uit tot een beeldkwaliteitsplan, met meer gedetailleerde en concrete ontwerpprincipes. Het beeldkwaliteitsplan doet uitspraken over inrichting, vormgeving en materialisatie, zodat de ruimtelijke kwaliteit en een goede ruimtelijke inpassing geborgd zijn.
Landschappelijke inpassing
Naast de sturing op ruimtelijke kwaliteit door middel van het beeldkwaliteitsplan, stelt Land-iD een landschapsplan op. Dit landschapsplan maakt deel uit van het projectbesluit en toont op welke wijze de dijk wordt ingepast in het huidige landschap en aansluit op bestaande patronen en structuren. Het landschapsplan is een beeldende vertaling van het technisch ontwerp en daarmee tevens een belangrijk communicatiemiddel naar de omgeving.
Participatie
Net als in de verkenningsfase speelt participatie ook in de planuitwerking een belangrijke rol. Bewoners en gebruikers van de dijk worden betrokken in de nadere uitwerking van het dijkontwerp. Met direct-aanwonenden worden keukentafelgesprekken georganiseerd om zo tot maatwerkoplossingen voor de dijkversterking te komen. Daarnaast worden bijeenkomsten georganiseerd, waarvoor we zorgen voor een aansprekende en duidelijke vertaling van de technische ontwerpen.