De woningbouwopgave voor Beilen is fors. Naast de autonome groei richt Beilen zich ook op het leveren van een bijdrage aan de bovenregionale vraag. Het wervende perspectief dat wij opstelde voor de gemeente is niet alleen een perspectief voor toekomstige woningbouw maar is juist een breed perspectief in relatie tot de andere opgaven die spelen. Zoals klimaatadaptatie, verbeteren van onze biodiversiteit, energietransitie, verbeteren van de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit, duurzaamheid en leefbaarheid. Het perspectief moet voor meerdere opgaven een meerwaarde opleveren. Het is een klimaatrobuust perspectief waarin water en bodem sturend zijn voor de keuzes voor de toekomstige woningbouwlocaties.
Opgaven en kansen in beeld
Begrip van de historische ontwikkeling van Beilen en het landschap is van belang om vooruit te kunnen kijken. We maakten een tijdlijn om o.a. inzicht te krijgen in de relatie tussen het water- en bodemsysteem en de keuzes die we hebben gemaakt voor nieuwe woonwijken, de landbouw en recreatie door de tijd heen en wat dat heeft betekent voor de veranderingen in de karakteristieken en waarden van het landschap. We staan nu voor een volgende stap die gevolgen heeft voor zowel het functioneren als de ruimtelijke waarden van het landschap. Samen met de opgaven die op ons af komen brachten we de kansen en dilemma’s in beeld.
Water en bodem sturend als belangrijke basis voor de scenario’s
We hebben drie uiteenlopende scenario’s opgesteld om het gesprek te voeren met de raad en de beleidsmedewerkers over welke denkrichting, of ideeën uit de scenario’s aanspraken of juist niet, en waarom. In alle scenario’s namen we het principe van water en bodem sturend als uitgangspunt. De woningbouwlocaties zijn op de hogere, drogere gronden gezocht in plaats van in het lagergelegen, natte beekdal. In scenario A woont men in nieuwe erven, in een robuust, biodivers landschap, verrijkt met landschappelijke groenstructuren. In scenario B, zijn zelfvoorzienende woonclusters gevormd vanuit de bestaande buurtschappen (gemeenschapsgevoel) en de landschappelijke eenheden versterkt. In scenario C vormt een landschapspark de kwaliteitsimpuls waaraan compacte groene wijken zijn gekoppeld.
Een wervend perspectief op Beilen
De drie scenario’s waren een waardevol gespreksmiddel om te komen tot het wervende perspectief voor Beilen. In het wervend perspectief is ingezet op compacte uitbreidingswijken rond de kern op de hogere gronden in het landschap. Daarnaast biedt het ook ruimte bieden voor meer landschappelijke kleinschalige woonvormen op bestaande of nieuwe erven. Een robuuste structuur van landschap, water en natuur, in combinatie met recreatief medegebruik en een verkeersstructuur waarin het fietsverkeer wordt gestimuleerd zorgen voor een goede verankering van de nieuwe woningbouw in de omgeving. Er is ruimte om de veranderingen in het klimaat goed op te vangen in deze groenblauwe structuur en te wonen op korte afstand van het groen.